www.hazretimehdi.com
ana sayfa- site haritası
 
 

 

Hz. Mehdi (a.s.)'ın sakalı hafif olup sakalı yanlarda az, aşağı tarafı ise uzun olacaktır



... (HZ MEHDİ (AS)) ORTA BOYLU, ESMER, MECZUM (HAFİF SAKALLI), KEVSEC (SAKALI YANLARDA AZ, AŞAĞI TARAFI UZUN OLAN; ... BİR ADAM Kİ, ONA ŞUAYB BİN SALİH DENİLİR. BEYAZ ELBİSELİ, SİYAH SANCAKLI 4000 KİŞİNİN KUMANDANIDIR ...**.
(Fetava-i Hadîsiyye, Ebü'l-Abbas Şehabeddin Ahmed İbn Hacer el-Heytemi-41)

** Hadîsteki bu isim o zatın asıl ismi değil, unvan-ı mülahaza olan ismidir. Kezalik “Mehdî”, “Cahcah”, “Deccal”, “Süfyanî” gibi isimler de birer ünvandır. O şahıslar aynı bu isimle gelir demek değildir. Mesela Peygamber (A.S.M.)‘ın ismi Tevrat’ta ve İncil’de “Ahyed, Ahmed, Faraklit, Münhamenna” olarak geçmektedir. Hz. İbrahim’in babasının adı “Tareh” olduğu halde Kur’an ona “Azer” demiştir. Allahu A’lem  meşrikten çıkan o zatın bütün dünyanın ordularına karşı koyan küçücük bir ordusu olduğu için ona şubecik anlamında Şuayb adı verilmiştir. “Bin Salih” denilmesi ise, bu zatın babası da kendisi gibi salih bir insan olmakla beraber ...
Hem şu hadîste o zatın diğer bir ismi “Hâris bin Harras”dır ki Haris aslan demektir. O zatın isminin manasına tevafuk etmektedir.


“Maveraünnehir’den bir adam (Hz. Mehdi (a.s.)) çıkar, ona El-Hâris İbn-ul Harras** denir.
(Ebu Davud, Mehdi 1, (2452))
Ravi: Hz. Hilal İbnu Amr (r.a.)
(Et-Tac, Ali Nâsıf el-Hüseynî, c. 5, s. 617)
(Sünen-i  Ebu Davud Terceme ve Şerhi, Şamil Yayınevi: 14/410)

Haris aslan demektir.

Onun askerlerinin kumandanı olan bir adam vardır ki ona da Mansur denilir. O El-Haris İbn-ul Harras tıpkı Kureyş’in Resulullah’a (S.A.V.) zemin hazırladığı gibi o da Al-i Muhammed’e zemin hazırlar veyâ onları yerleştirir (ravi şek etmiştir). Her mü’mine, ona yardım etmek veya davetine icabet etmek (ravi şek etmiştir) vaciptir”. (Et-Tac, Ali Nâsıf el-Hüseynî, c.5/s.617)
** Haris aslan demektir. O zatın ismi ile aynı mânâdadır. Binaenaleyh hadîs kinayeli olarak o zattan bahsetmektedir.

Peygamberimiz (s.a.v)'in bildirdiği hadisi şeriflere bakıldığında Hz. Mehdi (a.s.) hakkında çok detaylı bilgi verdiği görülmektedir. Peygamberimiz (s.a.v.) adeta Hz. Mehdi (a.s.)’ı görmüş gibi onun hem fiziki hem de kişisel özelliklerinden bahsetmiş onun yaşadığı toplumun yapısının, siyasi ve iktisadi gücünün, teknolojik imkanlarının nasıl olacağından bilgiler aktarmıştır. Peygamberimiz (s.a.v.)’in bu hadisi şerifinde de açıkça Hz. Mehdi (a.s.) tarif edilmiş, bazı fiziksel özellikleri ve tabiyeti altında olan küçük grubu hakkında önemli bazı detaylar verilmiştir.

Peygamberimiz (s.a.v.)’in Hz. Mehdi (a.s.) ile ilgili verdiği detaylardan biri Hz. Mehdi (a.s.)’ın sakalı ile ilgilidir. Birçok hadiste Hz. Mehdi (a.s.)’ın sakallı olacağını haber veren  Peygamberimiz (s.a.v) bu hadisinde de bu sakalın şekliyle ilgili detaylar bildirmiştir. Hz. Mehdi (a.s.)’ın sakal cinsinin ince yapılı olduğunu, şekil olarak da yanlardan az yani ince olarak inen, aşağı kısmı ise uzun olacak bir şekle sahip olduğunu ifade etmiştir.
Peygamberimiz (s.a.v) Hz. Mehdi (a.s.)’ın orta boylu ve esmer yani diğer hadislerde de bildirildiği gibi kırmızıya çalan beyaz bir cilt rengine sahip olduğunu bildirmiştir.
Burada Peygamberimiz (s.a.v.)’in Hz. Mehdi (a.s.) ile ilgili olarak verdiği başka bir önemli detay da başka birçok hadiste bildirilen ve Hz. Mehdi (a.s.)’a tabi olan kişilerin sayısının çok az oluşu ile ilgilidir.
Peygamberimiz (s.a.v.) bunu birçok hadisinde ifade etmiştir. Bu nedenledir ki Hz. Mehdi (a.s.)’ın yanında, manevi ordusuna sonradan katılıp sayılarını binlerce kişiye ulaştıracak bir ordu ya da topluluk olmayacaktır. Hz. Mehdi (a.s.)’ın birlikte inkar edenlere karşı fikri mücadele yapacağı ordusu, hep çok az sayıda kalacaktır.
Bu hadiste de Peygamberimiz (s.a.v.), Hz. Mehdi (a.s.)’a Şuayb bin Salih diye hitap etmektedir. Hadisi şerh eden büyük İslam alimi Heytemi Hazretleri, Hz. Mehdi (a.s.) için kullanılan Şuayb kelimesinin şubecik anlamında kullanıldığını ifade etmiş, bu ifade ile Hz. Mehdi (a.s.)’ın çok sayıdaki inkarcılara karşı fikri mücadele verecek olan arkadaş grubunun sayısının son derece az olduğunun ifade edildiğini söylemiştir. Yine Bin Salih ifadesiyle de Hz. Mehdi (a.s.)’ın babasının da salih bir insan olduğuna dikkat çekildiğini açıklamıştır. Peygamberimiz (s.a.v.)’in hadiste beyaz kıyafetlerine dikkat çektiği Hz. Mehdi (a.s.) hakkında Heytemi Hazretleri yine sahih hadislere dayanarak ek bir bilgi daha sunmuş ve Hz. Mehdi (a.s.)’nin bir adının da Harras yani Aslan olduğunu ifade etmiştir.

 
 

ANA SAYFA - SİTE HARİTASI

Yazar Hakkında - Diğer Siteler

Bu sitede yayınlanan tüm materyali, siteyi referans göstermek koşuluyla telif hakkı ödemeksizin kopyalayabilir ve çoğaltabilirsiniz. www.hazretimehdi.com

TÜRKÇE KURAN-I KERİM - BİZE DESTEK OLUN - HADİS KÖŞESİ